Firma Rijk Zwaan pracowała nad projektem KNOX od 10 lat. Efektem długoletnich badań jest wprowadzenie nowej cechy do genomu sałaty. - Dzięki tej cesze, trwałość pozbiorcza sałat pakowanych oraz mieszanek sałatowych jest dłuższa o około dwa dni, co stwarza nowe szanse i możliwości dla całego łańcucha - tłumaczy Bauke van Lenteren, menedżerka ds. produktów convenience i odmian liściowych.
KNOX opóźnia utlenianie i różowienie się liści sałaty. Wydłuża czas jej pozbiorczej trwałości o 2 dni. Wyniki zostały potwierdzone testami laboratoryjnymi i doświadczeniami polowymi.
- Parametr ten wspomaga proces optymalizacji magazynowania towaru, albowiem firmy przetwórcze nie są już zmuszone stosować opakowań o zmniejszonej ilości tlenu. Ponadto stwarza on więcej możliwości komponowania nowych mieszanek sałatowych. Ostatecznie zyskują również klienci, ponieważ mogą przechowywać taką sałatę zdecydowanie dłużej. Spodziewamy się, że KNOX doprowadzi do zwiększonej częstotliwości zakupu i tym samym zwiększy globalne spożycie sałaty w ogóle - wyjaśnia Van Lenteren.
mk
Źródło: rijkzwaan.pl