Ten rok zweryfikował wiele odmian. Rolnicy z niektórych zrezygnują, na korzyść innych. Róże poprzerastane liśćmi, nieregularne, zamiast wypukłe, wklęsłe na środku.
U Agnieszki i Łukasza Pietrakowskich zastaliśmy ekipę różyczkującą brokuły ręcznie. Na Polu Anny i Leszka Chmielewiczów pracował kombajn.
Opinie producentów na temat tegorocznych wyników letniego sezonu brokułowego znajdziesz we wrześniowym numerze WiOM.
Katarzyna Wójcik
Agnieszka i Łukasz Pietrakowscy gospodarują na areale 17 ha, przeważa kalafior i brokuł.
Różyczkowanie ręczne.
Leszek Chmielewicz uprawia w Brukach warzywa, głównie kalafior i brokuł.
Kombajnowy zbiór brokułów – wycinka ręczna, taśmociąg i wreszcie urządzenie różyczkujące.
Pracownicy skracają głąbiki po maszynie.
Małgorzata Bruska-Ciechacka – specjalista ds. agrotechnicznych i Paweł Kuźma – starszy specjalista ds. agronomicznych z przetwórni GreenYard lustrują plantacje dostawców.