StoryEditor

Końcówka zbiorów letniego brokułu

12 lipca gościliśmy w dwóch gospodarstwach w Brukach Unisławskich (woj. kujawsko-pomorskie), u plantatorów dostarczających surowiec do przetwórni GreenYard.

Ten rok zweryfikował wiele odmian. Rolnicy z niektórych zrezygnują, na korzyść innych. Róże poprzerastane liśćmi, nieregularne, zamiast wypukłe, wklęsłe na środku.

U Agnieszki i Łukasza Pietrakowskich zastaliśmy ekipę różyczkującą brokuły ręcznie. Na Polu Anny i Leszka Chmielewiczów pracował kombajn.

Opinie producentów na temat tegorocznych wyników letniego sezonu brokułowego znajdziesz we wrześniowym numerze WiOM.

Katarzyna Wójcik
Agnieszka i Łukasz Pietrakowscy gospodarują na areale 17 ha, przeważa kalafior i brokuł.


Różyczkowanie ręczne.

Leszek Chmielewicz uprawia w Brukach warzywa, głównie kalafior i brokuł.

Kombajnowy zbiór brokułów – wycinka ręczna, taśmociąg i wreszcie urządzenie różyczkujące.

Pracownicy skracają głąbiki po maszynie.

Małgorzata Bruska-Ciechacka 
– specjalista ds. agrotechnicznych i Paweł Kuźma – 
starszy specjalista ds. agronomicznych z przetwórni GreenYard lustrują plantacje dostawców.
22. listopad 2024 18:46