Burak ćwikłowy jest popularnym warzywem uprawianym w Polsce. Krajowe zbiory kształtują się na poziomie 281–375 tys. ton, co plasuje nasz kraj na pierwszym miejscu w unijnej produkcji buraka ćwikłowego. Udział Polski w 2019 r. w produkcji UE wyniósł 35 proc.
Burak ćwikłowy jest chętnie spożywany w Polsce. Warzywo to jest powszechnie cenione za swoje właściwości zdrowotne i lecznicze. Jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływa korzystnie na procesy trawienne. Zawarte w nim sole mineralne działają odkwaszająco. Z uwagi na trwałość przechowalniczą może być spożywany w stanie świeżym prawie przez cały rok. Jest cennym surowcem wykorzystywanym powszechnie w przemyśle przetwórczym do produkcji suszu, mrożonek, różnego rodzaju konserw, ćwikły oraz soków pitnych i zagęszczonych, a ostatnio w coraz większym stopniu – do produkcji naturalnych barwników.
Sprzedaż zagraniczna świeżych buraków ćwikłowych jest stosunkowo niewielka.
- W ostatnich pięciu latach eksport buraków kształtował się w przedziale 16–25 tys. ton, co stanowiło średnio 7 proc. ich zbiorów w Polsce. Wartość eksportu wynosiła od 7 mln euro do 14 mln euro - informuje KOWR.
W 2019 r. buraki ćwikłowe sprzedawano głównie na rynku UE (16 tys. ton, 88 proc. wolumenu eksportu), przede wszystkim na Słowację (4,3 tys. ton, 24 proc. udziału), do Czech (3,6 tys. ton, 20 proc.) oraz Rumunii (2,3 tys. ton, 13 proc.). Znaczącym odbiorcą buraków ćwikłowych spośród krajów trzecich była Ukraina (1,8 tys. ton, 10 proc. wolumenu eksportu).