Ekologiczna produkcja
Rolnictwem ekologicznym firma RB Organic zajmuje się od 2004 r. Główna część upraw – 2 tys. ha znajduje się w Norfolk. Gleby są tam piaszczyste, z dużą ilością ostrych kamieni, dlatego konieczne jest nawadnianie. Rocznie opady w tym rejonie wynoszą 630 mm. W 2008 r. wybudowano zbiornik retencyjny o pojemności 20 tys. galonów, wystarczający do nawadniania 250 ha.
Typowe pole ma 25 ha. Rocznie zbiera się 6 tys. t marchwi, 2,5 tys. t ziemniaków, 1 tys. t cebuli. 99% warzyw jest sprzedawanych na rynku detalicznym. W Wielkiej Brytanii do uprawy konwencjonalnej marchwi wybiera się głównie odmianę Nairobi. W ekologicznej uprawie 40% stanowi Nairobi, resztę zajmuje Polydor i kilka innych odmian.
– Wybieramy odmiany o zdrowej, silnej naci. Korzenie muszą być wyrównane i jednorodne, dobre do pakowania. Dla nas najważniejsza jest wysoka jakość – mówił Joe Rolfe.
Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika WIOM Warzywa i owoce miękkie. Sprawdź nasza ofertę!