StoryEditor

Marcin Paluch z Tropiszowa - Kalafior, biała i pekińska

09.08.2022., 00:00h

Kalafiory, biała i pekińska - To są trzy gatunki głównie uprawiane w gospodarstwie Marcina Palucha w Tropiszowie (okolice Krakowa). Jakie odmiany posadzono w tym sezonie?

Marcin Paluch gospodarstwo ogrodnicze prowadzi z żoną Małgorzatą i rodzicami.

– Od ponad 20 lat specjalizujemy się w produkcji warzyw kapustnych. Przejąłem gospodarstwo w 2016 r., a rodzice prowadzili je od lat 80. Na najwcześniejszy zbiór spod płaskich okryć uprawiamy kapustę białą. Kiedyś stawialiśmy niskie tunele, żeby być jeszcze wcześniej na rynku, ale jakiś czas temu zaniechaliśmy takiego przyspieszania upraw, bo w tym samym czasie pojawia się kapusta z zagranicy i na naszą nie ma zbytu i ceny – mówi pan Marcin.

Bobowate wysokobiałkowe

Gospodarstwo łącznie z dzierżawami ma 12 ha. Od 5 lat korzysta z programu dopłat do upraw roślin bobowatych wysokobiałkowych.

 – Obsiewam peluszką 2 ha – mówi producent. – Stanowisko po niej jest bardzo dobre dla kapusty pekińskiej. Maksymalnie sadzę ją na takim stanowisku przez 3 lata.

Jakie odmiany kapusty białej?

Z kapusty białej na pierwsze zbiory pod koniec maja sadzone są:

  • Sunta (Enza Zaden);
  • Ranini (Bejo);
  • potem Thalys (Bejo);
  • Cheers (Enza Zaden).

 – Ranini udaje się na naszych polach, ponadto dobrze znosi przetrzymanie w polu, jeśli na czas się jej nie wytnie – mówi gospodarz. – W tym roku mam na próbę nową, średnio wczesną Amazon. Na zbiór latem aż do jesieni wybieramy Cyclone (Bejo). W minionym sezonie przechowywaliśmy ją do grudnia. Cyclone dobrze sprawdza się w takim przeznaczeniu. To odmiana średnio późna, o wegetacji około 100 dni. Ma bardzo dobrą zdrowotność. Główki są ciężkie, dorównują jakością późnym odmianom do przechowywania. Wyróżnia ją dobra tolerancja na wciornastki. Najwcześniejsze kapusty zbierano 28 maja, a kilka dni wcześniej kalarepy. Te są sadzone w drogach przejazdowych. Sprawdzają się odmiany Konmar i Konan.


Odmiany kalafiora

Od 2 lat testowane są odmiany Andromeda (Syngenta) i Whitex (Seminis). To odmiany niewymagające okrywania róż, a róże pozostają białe mimo działania promieni słonecznych. Na późniejsze zbiory w lipcu i sierpniu wybierane są Liria, Charlot (Bejo) oraz Almagro (Syngenta). Ta ostatnia odmiana jest sadzona też na późne zbiory do listopada. Tworzy dużą różę, ciężką, którą można przeznaczyć także do przetwórstwa.

I kapusty pekińskiej

Z kapusty pekińskiej sadzona w 99% jest Bilko. W próbach jest też Bazuko. Uprawa co roku zajmuje od 1 do 2 ha. Produkcja kapusty pekińskiej nie jest łatwa i tania.

 – Bardzo dużo wydaję na ochronę biologiczną upraw – wyjaśnia pan Marcin. – Bywa, że opłacalność jest niska, ale obowiązują nas umowy z odbiorcami, pośrednikami, którzy dostarczają ją do sieci. Tam normy na pozostałości są bardzo restrykcyjne – 1/3 wysokości norm państwowych.

Ochrona biologiczna. Kiedy i czym?

– Od dawna ciągnęło mnie do wprowadzania biologicznych rozwiązań w uprawie. Więcej wiedzy na ich temat pozyskałem na studiach. Potem, kiedy objąłem gospodarstwo, zacząłem wprowadzać je do praktyki – wyjaśnia producent.

Przed sadzeniem kapusty pekińskiej stosowany jest Contans WG. To środek zawierający grzyby pasożytnicze, przeznaczony do ochrony przed zgnilizną twardzikową.

 – Uważam, że działa – kontynuuje. – Na nowym stanowisku (3 lata nie rosły kapustne) przez 6 tygodni po posadzeniu nie stosowałem oprysków na choroby grzybowe.

W trakcie uprawy stosowany jest Serenade ASO, zawierający szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis. Bakteria ta naturalnie występuje w przyrodzie. Wykazuje działanie grzybobójcze oraz fungistatyczne poprzez zakłócenie rozwoju grzybni patogenu. Konkuruje z patogenami o przestrzeń życiową i składniki odżywcze.

 – Nie boję się ryzykować uprawy metodami biologicznymi. Kiedyś porównywałem w uprawie kalafiora działanie środków chemicznych stosowanych solo i w połączeniu z Bacterplant. I zauważyłem, że na tych drugich jest mniejsze porażenie przez alternariozę.

Kiedy start?

Rozsadę wszystkich warzyw kapustnych gospodarze produkują we własnym zakresie. Do wysiewu nasion używają substratu przeznaczonego do tego celu z firmy Klasmann-Deilmann. Kapusty wczesne odmian Ranini i Sunta na polu posadzono 22 marca – 15 tys. sztuk w rozstawie 65 cm × 40 cm. Tyle samo sadzi się wczesnego kalafiora. Rozsadę przykrywa się agrowłókniną. Kolejne rzuty Thalys i Cheers uprawia się już bez okryw. Kapusta pekińska na miejsce stale jest sadzona od 5 do 15 lipca w zagęszczeniu 44 tys./ha.

Nawożenie „pod korzeń”

Gospodarz od 3 lat stosuje nawożenie bezpośrednio pod system korzeniowy w trakcie sadzenia sadzarką Ferrari wersja Multipla. W tym roku do tego celu wybrał Belfrutto Complex (Natural Crop). To doglebowy, organiczno-mineralny nawóz NPK (MgS) 10-5- 15 (3-14) z borem, żelazem, cynkiem. Ma dobry skład, zawiera bor, który jest bardzo ważny w uprawie kapustnych.


 – Rok temu stosowałem Eurofertil 33 N-Process z firmy Timac Agro – mówi pan Marcin. – Dostarcza on roślinom kompletny zestaw makro- i mikroelementów (N, P, K, S, Mg, Ca, B, Zn).

Rośliny nawożone są też posypowo. Zdaniem gospodarza system korzeniowy ma łatwiej, kiedy składniki są dostarczane w ten sposób. Rośliny są lepiej osadzone w glebie, są silniejsze.

Marta Szyperek fot. Szyperek
fot. tyt. envatoelements

14. listopad 2024 19:30