Metodyka została wykonana w ramach programu wieloletniego na lata 2015-2020 „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”. Autorami opracowania są pracownicy IO w Skierniewicach. I tak za poszczególne rozdziały odpowiadali:
- prof. dr hab. Gabriel Łabanowski - część akarologiczna i entomologiczna
- prof. dr hab. Józef Robak - wstęp, agrotechnika, część fitopatologiczna
- dr Zbigniew Anyszka - część herbologiczna
- dr Hanna Berniak - część wirusologiczna
- dr Aneta Chałańska - część nematologiczna
- dr Agnieszka Włodarek - część fitopatologiczna
- mgr Robert Wrzodak - część entomologiczna
Metodyka Integrowanej Produkcji Czosnku jest napisana w tym samym schemacie co inne metodyki. Poszczególne rozdziały są następująco zatytułowane:
I - Wstęp
II - Agrotechnika w integrowanej produkcji czosnku
III - Ochrona przed organizmami szkodliwymi w integrowanej produkcji czosnku
IV - Zwalczanie chwastów w integrowanej produkcji czosnku
V - Ochrona czosnku przed chorobami w integrowanej produkcji
VI - Opis chorób czosnku i ich sprawców oraz zapobieganie i zwalczanie
VII - Integrowana ochrona czosnku przed szkodnikami
VIII - Zasady higieniczno-sanitarne
IX - Ogólne zasady wydawania certyfikatów w integrowanej produkcji roślin
Opracowanie Metodyki Integrowanej Produkcji Czosnku to sygnał, że uprawa tego warzywa zyskuje w kraju na znaczeniu. Wreszcie w jednym miejscu można zdobyć informacje o uprawie tego czosnku oraz głównych zagrożeniach. W metodyce brakuje jednak zdjęć opisanych chorób i szkodników. Część z nich jest zilustrowana zdjęciami w książce prof. dr hab. Rocha Doruchowskiego pt. "Warto uprawiać czosnek‘.
Treść metodyki znajdziesz pod linkiem: METODYKA INTEGROWANEJ PRODUKCJI CZOSNKU.