Wczesna uprawa szpinaku, z przeznaczeniem na zbiór wiosenny, do końca maja, pozwala na uprawę innych roślin w plonie głównym. Po szpinaku można uprawiać ogórki, pomidory, kapustę pekińską, zaś szpinak jako poplon może być uprawiany po wczesnych ziemniakach, cebuli z dymki, kapuście wczesnej, kalafiorach, marchwi wczesnej, grochu zielonym, fasoli szparagowej, itd. Nie należy uprawiać szpinaku po roślinach z tej samej rodziny (burak, szczaw), a także po sałacie, ze względu na wspólne choroby i szkodniki. Najlepszym stanowiskiem dla szpinaku są rośliny uprawiane na oborniku lub nawozach zielonych.
Na krajowej liście odmian znajduje się 12 kreacji szpinaku: Asta, Atla, Freya, Fulla, Greta, Magni, Modi, Nanna, Orita, Saga – wszystkie mieszańcowe oraz ustalone Matador i Olbrzym Zimowy.
kw