Z powodu gorącej i suchej pogody trwającej przez cały lipiec w większej części kontynentu, plony warzyw obniżyły się do takiego poziomu, że sytuacja plantatorów i przetwórców warzyw staje się bardzo trudna. Dla grochu i fasoli tegoroczny spadek plonów w UE szacuje się na 20% do 50%, zaś cebuli, cukinii i szpinaku – między 15% a 50%. Ponadto w wielu regionach zasiewy drugiego zbioru: szpinaku, fasoli i kalafiorów były niemożliwe z powodu suszy.
Negatywny wpływ spadku plonów w największym stopniu odczuje sektor mrożonych i konserwowanych warzyw. Straty już teraz spowodowały zmniejszenie i nieregularne dostawy świeżych warzyw do zakładów przetwórczych, prowadząc do zmniejszenia ilości przetwarzanych produktów, a w konsekwencji wzrostu kosztów produkcji.
Główny Urząd Statystyczny w lipcowym szacunku głównych ziemiopłodów ogrodniczych łączną produkcję warzyw gruntowych w Polsce (wczesnych i późnych) ocenił na ponad 4,2 mln ton, tj. na poziomie niespełna 8% niższym w stosunku do poprzedniego roku. Niemniej, o ostatecznej wysokości zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji. Przewiduje się zmniejszenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do ubiegłego sezonu. Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na niespełna 1 mln ton (-1% r/r), kalafiorów na 225 tys. ton (-5,6% r/r), cebuli na poziomie 585 tys. ton (- 12,3% r/r), buraków na ponad 300 tys. ton (- 10,4% r/r), marchwi na 745 tys. ton (- 10% r/r),. Zbiory pomidorów przewiduje się w wysokości 250 tys. ton (- 1,8% r/r), a ogórków – 245 tys. ton (- 1,6% r/r), przy czym dotychczasowe warunki są stosunkowo korzystne dla warzyw ciepłolubnych, a także dla warzyw strączkowych. Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na blisko 920 tys. ton, czyli na poziomie nieco niższym od bardzo wysokiego ubiegłorocznego (- 8% r/r).
Wzrost kosztów oraz zmniejszenie podaży warzyw może prowadzić do podwyżek cen surowca, jak i produktów gotowych.
am
Źródło: BGŻ BNP Paribas