Intensywna wymiana towarowa sprzyja zawlekaniu na nowe tereny nieznanych gatunków owadów i roztoczy. Do polskich szklarni produkcyjnych od wielu lat przedostają się organizmy obcego pochodzenia. Niektóre z nich stają się groźnymi szkodnikami, ze względu na duży potencjał rozrodczy oraz brak zarejestrowanych środków ochrony roślin do ich zwalczania.
Narastający problem
Pordzewiacz pomidorowy (Aculops lycopersici) – roztocz z rodziny szpecielowatych – po raz pierwszy został stwierdzony w Ameryce Północnej. Obecnie znany jest w 47 krajach. Z Europy są doniesienia o jego występowaniu na pomidorach w Hiszpanii i we Włoszech. W Polsce pierwsza informacja o wystąpieniu pordzewiacza pomidorowego w uprawie szklarniowej pomidora pojawiła się w 2004 roku. Kolejne doniesienia o jego występowaniu pochodzą z 2012 roku.
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!