StoryEditor

Najeźdźcy pomidorów

21.12.2020., 00:00h

W temperaturze 25–30°C i wilgotności 30% cykl rozwojowy pordzewiacza pomidorowego od jaja do postaci dorosłej trwa zaledwie 5 dni. W warunkach optymalnych (temperatura 27°C i wilgotność 60–75%) skośnik pomidorowy wydaje do 12 pokoleń w sezonie.

Intensywna wymiana towarowa sprzyja zawlekaniu na nowe tereny nieznanych gatunków owadów i roztoczy. Do polskich szklarni produkcyjnych od wielu lat przedostają się organizmy obcego pochodzenia. Niektóre z nich stają się groźnymi szkodnikami, ze względu na duży potencjał rozrodczy oraz brak zarejestrowanych środków ochrony roślin do ich zwalczania.

Narastający problem

Pordzewiacz pomidorowy (Aculops lycopersici) – roztocz z rodziny szpecielowatych – po raz pierwszy został stwierdzony w Ameryce Północnej. Obecnie znany jest w 47 krajach. Z Europy są doniesienia o jego występowaniu na pomidorach w Hiszpanii i we Włoszech. W Polsce pierwsza informacja o wystąpieniu pordzewiacza pomidorowego w uprawie szklarniowej pomidora pojawiła się w 2004 roku. Kolejne doniesienia o jego występowaniu pochodzą z 2012 roku. 

Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

23. listopad 2024 23:17