Rynek przed hodowcami stawia nowe wyzwania. Obecnie coraz większy nacisk kładzie się na ograniczanie zużycia w rolnictwie chemicznych środków ochrony roślin. Poszukiwane są obecnie nowe odmiany, które będą lepsze od już istniejących pod względem m.in. plenności czy odporności na patogeny – sprawców chorób czy szkodniki.
Dlatego w laboratorium Pracowni Biologii Ogólnej Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach prowadzone są doświadczenia z wykorzystaniem metod biotechnologicznych do przyśpieszenia procesów hodowlanych roślin.
Dlatego w laboratorium Pracowni Biologii Ogólnej Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach prowadzone są doświadczenia z wykorzystaniem metod biotechnologicznych do przyśpieszenia procesów hodowlanych roślin.
Fot. Produkcja sałaty w systemie hydroponicznym
Badacze z Instytutu Ogrodnictwa-PIB od lat współpracują z polskimi hodowcami, między innymi wytwarzając dla nich przy pomocy nowoczesnych technik laboratoryjnych unikalne materiały hodowlane. Poprzez zastosowanie tych roślin w programach hodowlanych skraca się czas wytworzenia nowej odmiany o kilka lat. Pozwala to na znaczne obniżenie kosztów prowadzenia prac hodowlanych.
Obecnie specjaliści pracują nad uzyskaniem materiałów hodowlanych do wytworzenia nowych odmian papryki, sałaty i rzodkiewki. Dzięki temu nasiona oferowane przez polskie spółki hodowlane mogą być tańsze, na czym skorzysta każdy kto ceni sobie smaczne, zdrowe polskie owoce i warzywa.
Obecnie specjaliści pracują nad uzyskaniem materiałów hodowlanych do wytworzenia nowych odmian papryki, sałaty i rzodkiewki. Dzięki temu nasiona oferowane przez polskie spółki hodowlane mogą być tańsze, na czym skorzysta każdy kto ceni sobie smaczne, zdrowe polskie owoce i warzywa.
Fot. główne: produkcja nowej odmiany sałaty w kulturach in vitro
oprac. ksz, na podst. IO, fot. IO
oprac. ksz, na podst. IO, fot. IO