StoryEditor

Nawożenie azotem

14.03.2016., 10:21h
Nawożenie pogłówne azotem w uprawach warzywnych wykonuje się powszechnie, które rośliny potrzebują tego składnika najwięcej? O czym pamiętać stosując nawozy azotowe?

Azot to najbardziej plonotwórczy ze wszystkich składników pokarmowych. Jednak stanowi tylko 1,5% suchej masy rośliny, najwięcej ze wszystkich makro-i mikroelementów. Ogromną większość, bo ponad 95% masy rośliny, stanowią pierwiastki biogeniczne węgiel - 45%, tlen - 45%, wodór - 6%. Azot jest wykorzystywany do budowy białek, kwasów nukleinowych oraz chlorofilu.

Ustalając potrzeby nawozowe warzyw o długim okresie wegetacji trzeba uwzględnić:

  • ilość azotu, którą rośliny wyniosą wraz z zakładanym przez nas plonem
  • zawartość mineralnych form azotu w 20 cm warstwie gleby
  • azot uwolniony w procesie mineralizacji substancji organicznej w czasie sezonu
  • wypłukiwanie azotu mineralnego zależne od natężenia opadów oraz rodzaju gleby (może sięgać do 30% całkowitej ilości azotu w glebie)

Aby uniknąć strat spowodowanych wymywaniem, azot należy zastosować również pogłównie. Ilość dawek zależy od zapotrzebowania konkretnych gatunków na ten makroskładnik. Jeśli stosujemy nawadnianie dawkę azotu należy zwiększyć o 30-50%.

 

Zapotrzebowanie warzyw na azot
Potrzeby nawozowe Dawka N (kg/ha) Liczba nawożeń pogłównych Gatunki
Bardzo duże 200-300 2-3 dynia, kapusty, szparag, rabarbar, kalafior, marchew (odm. późne)
Duże 150-200 1-2 chrzan, burak ćwikłowy, brokuł, seler, kapusta biała i marchew (odm. wczesne), por
Średnie 100-150 1 bób, cebula, pomidor, ogórek, czosnek, szpinak, pietruszka, sałata, kalarepa
Małe 50-100 0-1 fasola, groch, rzodkiewka, cebula z dymki

Źródło: Ogólna uprawa warzyw, zmienione

Azot, ale w jakiej formie? W nawozach spotkamy się z azotem amonowym (NH4+), który zawiera chociażby siarczan amonu. Ta forma nie jest polecana na gleby kwaśne, a na glebach o odczynie obojętnym bądź zasadowym nawozy amonowe należy wymieszać z glebą. Do nawożenia pogłównego najbardziej przydatne są szybko działające nawozy saletrzane, w których azot występuje w formie azotanowej (NO3-). Obydwie wyżej wspomniane formy mogą równocześnie występować w jednym nawozie - saletrze amonowej czy też saletrzaku. Azot amidowy - jest składnikiem mocznika, który można aplikować dolistnie, jako oprysk. Połączeniem mocznika i saletry amonowej w postaci wodnego roztworu jest RSM, który również może posłużyć do dokarmiania dolistnego roślin. 
mk

21. listopad 2024 21:39