StoryEditor

Nie tylko rzodkiewka. Z wizytą w gospodarstwie państwa Kopeć

17.07.2020., 00:00h

Państwo Kopeć specjalizują się w uprawie rzodkiewki. Mają 12-letnie doświadczenie w produkcji tego gatunku. Ich specjalnością jest też fasola tyczna. 

– Kiedyś byliśmy gospodarstwem rolniczym, z hodowlą bydła. Musieliśmy się przekształcić. Zaczynaliśmy od 2 tuneli foliowych i tej samej wielkości powierzchni polowej – mówi Wanda Kopeć. 



Pani Wanda Kopeć prowadzi gospodarstwo wraz z synami Piotrem i Romanem w miejscowości Majków-Folwark. Mają oni duży wkład w jego rozwój, ukończyli kierunki rolnicze, co pomaga im też we wprowadzaniu wielu nowości i udoskonaleń. Razem uprawiają warzywa w 24 tunelach foliowych, o wymiarach 8 m na 30 m oraz na 2,5 ha pola. Sieją rzodkiewkę, fasolę tyczną, sałatę, koper, pietruszkę, cebulę dymkę i kapustę. Taki dobór gatunków zapewnia ciągłość dostaw, a tunele są wykorzystywane przez cały rok. 


Fasola tyczna


Fasola tyczna płaskostrąkowa jest uprawiana od kilku lat. Rośnie w tunelach foliowych o powierzchni około 240 m2 każdy. – Od początku jesteśmy wierni jednej odmianie – to Golden Gate. Odmiana ma żółte, płaskie, długie strąki, do 30 cm – mówi pan Roman.


W tym roku nasiona wysiano 18 kwietnia w rozstawie 50 na 50 cm. Uprawiana jest także fasola tyczna o zielonych strąkach – Algarve. Siew był tydzień później. Rośliny pną się przy sznurkach. Nie trzeba ich prowadzić. Jedyne prace pielęgnacyjne to pielenie. Fasola długo rośnie – od siewu do zbioru 2 miesiące. W tym czasie nie można zapominać o nawożeniu potasowo-fosforowym, podawanym fertygacją oraz o odpowiedniej podaży wody. Jeśli będzie jej za mało, strąki będą łykowate. 


23. listopad 2024 04:18