Jest to nowa generacja kalafiorów, które długo utrzymują biały kolor, są bezokrywowe w porównaniu do tradycyjnych odmian. Biały kalafior i pozostałe cechy sprawiają, że jest bardziej widoczny podczas zbioru.
Nazwa Curdivex wywodzi się z najważniejszych cech kalafiora:
- biała róża (the white curd),
- nowa, unikalana genetyka (a diverse set),
- łatwość zbioru (Flexibility),
Najważniejsze cechy Curdivex®
- kalafiory Curdivex® są białe,
- łatwy, szybki zbiór,
- doskonała jakość pozbiorcza – róże pozostają dłużej białe,
- mniejsze nakłady pracy – brak konieczności okrywania róż.
Whitex (SVAC7366) to pierwsza odmiana z portfolio Curdivex
Kalafior Whitex (SVAC7366) cechuje się:
- odmiana nie wymaga okrywania róży,
- długo zachowuje biały kolor po zbiorze,
- łatwy i szybki zbiór,
- produkt na rynek warzyw świeżych,
- okres wegetacji 70-75 dni.
Maciej Kania
Źródło: mat. prasowe Bayer – Crop Science Monsanto Polska