W połowie lipca firma De Ruiter zorganizowała spotkanie, na którym zaprezentowała nowe odmiany pomidorów malinowych.
Pierwszą z nich jest odmiana Hakumaru, przeznaczona do uprawy w wysokich i niskich szklarniach na wełnie mineralnej. Cieszy się szczególnym powodzeniem wśród producentów pomidora w rejonie Kalisza.
Pierwszą z nich jest odmiana Hakumaru, przeznaczona do uprawy w wysokich i niskich szklarniach na wełnie mineralnej. Cieszy się szczególnym powodzeniem wśród producentów pomidora w rejonie Kalisza.
Odmiana ta jest bardzo plenna. Tworzy owoce o masie 195g (180-210g), o ładnym kolorze, bardzo dobrej jakości i wyrównaniu (przy regulacji do 4 szt. w gronie). Jest łatwa w uprawie i pracach pielęgnacyjnych. Nie ma żółtych przebarwień.
- Odmianę tę charakteryzuje także wysoka odporność na mączniaka prawdziwego, co jest sporym atutem - wyjaśniała dr Katarzyna Tykarska-Duchovska z firmy De Ruiter. Ma też zwiększoną tolerancję na suchą zgniliznę wierzchołkową.
Ponadto pomidor Hakumaru ma dużą siłę wzrostu, generatywny charakter, krótkie międzywęźla i luźny pokrój.
Kolejną prezentowaną przez De Ruiter odmianą była Yarimaru. To pomidor o trochę większym liściu i wigorze, również przeznaczony do uprawy szklarniowej na wełnie mineralnej.
- Trzeba w niego włożyć troszkę więcej pracy niż w Hakumaru, ale odwdzięcza się wysokim plonem, pięknym owocem, doskonałą jakością i smakiem. Odmiana ta cieszy się coraz większą popularnością wśród odbiorców końcowych, czyli konsumentów. Średnia masa wynosi 205 g, a pomidor nie drobnieje latem - zaznaczyła Tykarska-Duchovska.
Odmiana ta jest również ma, podobnie jak Hakumaru, zwiększoną tolerancję na suchą zgniliznę wierzchołkową.
Eksperci De Ruiter przypomnieli też odmianę Fujimaru o spłaszczonym kształcie owoców. To większy pomidor o masie 220 g i silnym wigorze. Charakteryzuje go dobra jakość, bez zielonej piętki i żółtych plam.
- Fujimaru to pierwsza z odmian malinowych z nowej generacji. Ma smaczne owoce, ale jest trochę bardziej wymagająca w uprawie. Daje za to wysoki plon - wyjaśniła ekspertka.
EQUIFORT – podkładka z generatywną siłą
De Ruiter poinformował także o wprowadzeniu na polski rynek nowej podkładki EQUIFORT, która charakteryzuje się przewagą cech generatywnych i silnym wigorem.
- Ukierunkowuje roślinę na wytworzenie dużej masy owocowej. Owoce szybciej się wybarwiają niż w przypadku podkładek o podobnym lub słabszym wigorze - wyjaśniła ekspertka.
Okiem praktyka
Jednymi z producentów, którzy postawił na odmiany z porfolio De Ruiter są państwo Joanna i Sebastian Janas z Długiej Wsi Trzeciej w powiecie kaliskim. Od lat z powodzeniem uprawiają Tomimaru Muchoo, a ostatnio zdecydowali się także na Hakumaru.
- Tomimaru uprawiamy ze względu na smak. Jest w naszym gospodarstwie od lat. W poprzednim roku plonowała na poziomie 43 kg. Natomiast Hakumaru najpierw mieliśmy na próbę, ale że wypadła korzystnie, postanowiliśmy uprawiać ją w większej ilości - wyjaśnił Sebastian Janas.
Kamila Szałaj