Rośliny mają otwarty pokrój i liście średniej wielkości. Mogą być uprawiane w systemie pędu głównego lub „na parasol”. Bardzo dobrze wiążą owoce nawet w warunkach niskiego natężenia światła. Nie mają tendencji do zrzucania zawiązków, dzięki czemu uzyskuje się wysoki plon wczesny i całkowity.
Specjaliści z firmy Monsanto podkreślają, że jest to odmiana nowej generacji, różniąca się od odmian starego typu m.in. słabszym wytwarzaniem pędów bocznych (mniejsza pracochłonność przy pielęgnacji roślin) oraz zdecydowanie mniejszą tendencją do przerastania owoców na długość. Owoce zachowują takie same rozmiary (18-24 cm długości) przez cały sezon zbiorów. Są twarde i trwałe.
W uprawie odmian nowej generacji zalecane jest utrzymywanie EC na niskim poziomie. W podłożu nie powinno ono przekraczać 4 mS/cm. Pozwoli to na utrzymanie zawiązków na roślinie i dorastanie wszystkich zawiązanych owoców, co z kolei przełoży się na wysokość plonu.
W sezonie zbiorów odmiana wyróżnia się szybkim tempem plonowania – podczas gdy na roślinie jednocześnie dorasta kilka owoców, w jej górnych partiach zawiązywane są kolejne. Odpowiednie prowadzenie roślin i nawożenie umożliwia uzyskanie plonu ze wszystkich zawiązków owocowych, jakie wytworzy roślina. Owoce są ciemnozielone, żebrowane, o cechach poszukiwanych zwłaszcza przez sieci handlowe i supermarkety.
am