System korzeniowy ogórka jest silny, ale roślina korzeni się płytko, większość korzeni znajduje się w 25–30-cm warstwie gleby. Potrzeby nawozowe ogórka określamy więc jako średnie, a potrzeby pokarmowe klasyfikujemy jako średnie lub wysokie, w zależności od intensywności uprawy. W przypadku produkcji ogórków do kiszenia plony wynoszą od 25 do 50 t/ha. Inaczej w przypadku uprawy odmian przeznaczonych do konserwowania. Tutaj plony są znacznie większe, bo wynoszą 80–100 t/ha, a w rekordowych latach mogą być nawet o 50% większe. Tak wysokie plonowanie generuje odpowiednio wysokie potrzeby pokarmowe.
Obornik
Ogórek bardzo dobrze reaguje na nawożenie organiczne. Powinniśmy go uprawiać na oborniku, stosowanym na glebach lżejszych wczesną wiosną, a na cięższych jesienią.
Cały artykuł przeczytasz w kwietniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Cały artykuł przeczytasz w kwietniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!