Józef Lipka od wielu lat uprawia ogórki w szklarni o powierzchni 1400 m2. W tym roku w maju rozpoczynając letnie nasadzenia zdecydował się na nową odmianę partenokarpiczną Cassius od węgierskiego hodowcy ZKI.
– Jestem miło zaskoczony tą odmianą. Regularnie plonuje i długo, a to jest dla mnie bardzo ważne. Owoce są kształtne, smaczne, chrupiące i twarde nawet po zakiszeniu na małosolne. Mają atrakcyjną zieloną barwę i dłuższe ogonki, co pozwala na łatwy zbiór bez uszkadzania pozostałych zawiązków. – Naszym klientom się one podobają. Sprzedajemy je na własnym rynku detalicznym – mówi gospodarz.
– Jestem miło zaskoczony tą odmianą. Regularnie plonuje i długo, a to jest dla mnie bardzo ważne. Owoce są kształtne, smaczne, chrupiące i twarde nawet po zakiszeniu na małosolne. Mają atrakcyjną zieloną barwę i dłuższe ogonki, co pozwala na łatwy zbiór bez uszkadzania pozostałych zawiązków. – Naszym klientom się one podobają. Sprzedajemy je na własnym rynku detalicznym – mówi gospodarz.
Ogórki sadzone są w jednoroczne maty kokosowe po pomidorach. Pierwsze zbiory odmiany Cassius rozpoczęły się 28 czerwca. Produkcja jest prowadzona do połowy października. Pędy dorastają do 15 m długości. Plon ogórków to 1,5 kg/m2 na tydzień.
– Jestem zadowolony z wyniku. Planuję posadzić odmianę Cassius w cyklu wiosennym – podsumowuje pan Józef. – Nasiona będą wysiane w listopadzie, sadzenie w otwory przypadnie na 6 stycznia a zbiór na początku lutego.
Marta Szyperek
Józef Lipka (z lewej) i Dariusz Kacprzak z firmy PNOS Ożarów Maz., która jest oficjalnym dystrybutorem ogórków hodowli ZKI w Polsce.
Cassius.
Odmiana Cassius. Poniżej - zbiór ogórków.