Potencjał przyrodniczy regionu jest znacznie korzystniejszy w porównaniu ze średnimi wartościami w Polsce i jest jednym z najwyższych w kraju. Wpływa na to jakość gleb, warunki wodne, klimat i rzeźba terenu. Z tych powodów Lubelskie jest liderem wielu upraw rolniczych i ogrodniczych.
Ile się produkuje?
W działalności rolniczej regionu największą rolę odgrywa produkcja roślinna. Lubelszczyzna to jeden z najważniejszych w kraju producentów zbóż, warzyw i owoców, a także chmielu i tytoniu.
Powierzchnia upraw warzyw gruntowych ogółem w województwie lubelskim w 2019 r. wyniosła 15,9 tys. ha. Zebrano 410,2 tys. t warzyw. Największy udział w zbiorach w 2019 r. stanowiły marchew jadalna (21,9%) oraz kapusta (12,6%). Z krzewów i plantacji jagodowych w 2019 r. zebrano 174 tys. t owoców, co stanowiło 36,5% produkcji krajowej i tym samym województwo lubelskie uplasowało się na 1. miejscu w kraju. Na 2. miejscu znalazło się województwo mazowieckie z udziałem 21%.
Województwo lubelskie jest największym w Polsce producentem m.in. malin (77% krajowej produkcji), porzeczek ogółem (46%), agrestu (40%) oraz leszczyny (38%). Tutaj produkuje się też najwięcej w kraju roślin bobowatych jadalnych (60,2 tys. t), głównie fasoli i grochu. Stąd pochodzi aż 43,6% krajowych zbiorów tych roślin.
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!