Aż trudno uwierzyć, że taki gigant początkowo rósł na parapecie. W kwietniu rozsada została wysadzona do tunelu, a 12 czerwca zapylona. Od tego momentu do zbioru upłynęło 110 dni. Dynia rozrosła się do gigantycznych rozmiarów. Na konkursie festiwalu „Bania Fest” w łódzkim Kurówku zajęła trzecie miejsce z wagą 693,5 kg.
Najcięższa była dynia o wadze 839 kilogramów, drugie miejsce zajął gigant ważący aż 790 kilogramów.
Najcięższa była dynia o wadze 839 kilogramów, drugie miejsce zajął gigant ważący aż 790 kilogramów.
Przygodę z warzywami-gigantami pan Piotr zaczął w 2016 r. Wyhodował już m.in. 16-kilogramowego buraka. Na swoim koncie ma również 60-kilogramowego arbuza. Jego celem jest osiągnięcie owocu o masie przekraczającej 700 kg.
Zeszłoroczny, największy okaz – dynia o imieniu Mia – ważyła 600 kg.
Poznajcie też inne, gigantyczne warzywa, które w tym roku walczyły o podium w Kurówku.
oprac. ksz, na podst. WiOM 11/2020, SE, Gazeta Wyborcza