Są jednym z najbardziej poszukiwanych dodatków w szeroko pojętych branżach piekarniczej i gastronomicznej. Skąd tak duże zainteresowanie tym produktem? Odpowiedzi udzielił jeden z polskich dystrybutorów specjalizujący się w takim asortymencie.
Obecny rok zdecydowanie nie rozpieszczał rolników. Zarówno w Polsce, jak i całej Europie Zachodniej doskwierała im susza, która w niektórych rejonach zniszczyła nawet 70% upraw.
Zbiory są zdecydowanie mniejsze niż rok temu, a ceny adekwatnie wyższe. – Obecnie, nie cena jest kluczowym problem, a dostępność asortymentu – podkreśla Paweł Katolik, prezes Zarządu KATOLIK GROUP, który kilka dni temu podpisał kontrakt na dostawę płatków ziemniaczanych na Białorusi, bo w Polsce są już niedostępne lub bardzo drogie. – Na rynku brakuje ziemniaków, więc płatki ziemniaczane, tym bardziej trudno dostać. Już wiemy, że zapotrzebowanie na ten konkretny produkt mocno wzrosło. Idealnie byłoby kupować u krajowych producentów, ale są duże braki asortymentu, więc importujemy z Belgii, Francji oraz Wschodniej części Europy – wyjaśnia P. Katolik.
Płatki ziemniaczane naturalny ulepszacz pieczywa – Płatki ziemniaczane znajdują coraz więcej zwolenników, ponieważ są naturalnym konserwantem i spulchniaczem. A produkty naturalne są teraz bardzo popularne i chętnie wykorzystywanym dodatkiem gastronomicznym – tłumaczy prezes Zarządu Katolik Group. Ponadto łatwiej je przechowywać, niż tradycyjne ziemniaki. Coraz chętniej wykorzystywane jako dodatek uszlachetniający, niezbędny w wielu produkowanych asortymentach przetworzonej żywności. Dodawane do pieczywa, stanowią naturalny ulepszacz, przedłużający świeżość.
Szerokie zastosowanie znajdują również w gastronomii. Zrobimy z nich błyskawiczne purée ziemniaczane. Stanowią doskonały dodatek do wyrobu dań ziemniaczanych, świeżych i mrożonych (pyzy, krokiety, kluski śląskie, kopytka czy pierogi). Można je używać jako panierkę do mięsa i ryb. Są także głównym składnikiem przekąsek: snacków, prażynek czy chrupek. Spełniają również rolę naturalnego wypełniacza i zagęstnika przy produkcji dodatków do wszelkiego rodzaju farszów, nadzień ,wyrobów z mielonego mięsa, sosów czy zup.
Płatki ziemniaczane produkowane są z ugotowanych ziemniaków, bez żadnych dodatków smakowych. Dlatego stosowanie ich zdecydowanie podwyższa wydajność zarówno pieczywa jak i dań oraz przekąsek ziemniaczanych.
macka
źródło: mat. prasowe