- To bardzo innowacyjny projekt, który powstał dzięki połączeniu pasji, wiedzy, kreatywności i doświadczenia naukowców z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa i inżynierii mechanicznej i stanowi spełnienie wizji i pozytywnej ambicji inwestora - powiedział kierownik Katedry Gleboznawstwa i Agrofizyki dr hab. inż. Tomasz Zaleski.
Mieszcząca się w 12 metrowym kontenerze morskim uprawa niskich warzyw liściastych i ziół może być prowadzona w prawie każdym miejscu na Ziemi, przez cały rok, zużywając przy tym mniej wody w porównaniu do tradycyjnego szklarniowego lub gruntowego systemu uprawy. Lampy LED – jedyne źródło światła, o odpowiednio dobranym promieniowaniu decydują o wielkości i jakości plonów oraz tempie wzrostu rośliny. Kontener został wyposażony w automatyczną kontrolę temperatury atmosfery, dzięki czemu jest przystosowany do uprawy w niemal każdych warunkach klimatycznych, a jedynym ograniczeniem jest dostęp do energii elektrycznej i wody.
Jest to pierwszy w Polsce kontener uprawowy zbudowany we współpracy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i firmy Hydropolis, wsparty finansowo w programie „Bon na Innowacje”.
- Poprzez tę uprawę, Hydropolis odpowiada na problemy świata, z którymi będziemy się mierzyć (przeludnienie, susza, zanieczyszczenie środowiska). Przez swoją mobilność oraz oszczędność wody innowacja pozwala na lokalną uprawę w miejscach nieprzystosowanych, np. centrach miast, jednocześnie ograniczając emisję zanieczyszczeń wywoływaną przez transport wyjaśnia Anna Węgiel, z firmy Hydropolis.
Naukowcy zapowiadają, że będą cały czas pracować nad ulepszeniem kontenera.
ksz, oprac. na podst. UR w Krakowie