Liderem wśród państw stowarzyszonych jest Hiszpania, która wyprodukowała 754,4 tys ton, co stanowi około 27% unijnej produkcji. Zaraz za nią znajduje się Polska ze zbiorami na poziomie 514,0 tys ton (18%). Na kolejnych miejscach uplasowały się: Holandia (400 tys. ton), Niemcy (223 tys. ton) oraz Rumunia (blisko 147 tys. ton).
Biorąc pod uwagę sytuację w Polsce, zauważymy wzrost produkcji ogórków pod osłonami z 238,4 tys. ton w 2013 r. do ponad 261 tys. ton w roku ubiegłym. Niestety w czerwcu br. roku kosztowały 1,18 zł/kg, co oznacza spadek o 27% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Wpływ na cenę rodzimych ogórków miał niższy eksport spowodowany rosyjskim embargiem oraz większą produkcją w Hiszpanii i krajach Beneluksu. W Polsce spada również spożycie tego warzywa. W przeliczeniu na osobę wynosi średnio 6,24 kg/rok. mk
źródło: agronews.com.pl