Śliwkokształtne. Tak określane są owoce pomidora o wydłużonym, owalnym kształcie, przypominającym śliwkę. Cechuje je zazwyczaj orzeźwiający, słodko-kwaśny, bardzo dobry smak.
W typie San Marzano. Nazwa pochodzi od miasta San Marzano sul Sarno, leżącego we włoskim regionie Kampania. Owoce w tym typie są uważane za jedne z najsmaczniejszych pomidorów. Cechuje je wydłużony kształt, z przewężeniem w części przyszypułkowej. Mają intensywny kolor i aromat. Świetnie nadają się także do obróbki termicznej – gotowania, grillowania czy pieczenia.
Bawole serce (Coeur de Boeuf). Ten typ łączy w sobie wiele odmian o nieco odmiennym wyglądzie, różniącymi się wielkością, karbowaniem, kolorem i smakiem, ale cechami wspólnymi dla tych pomidorów są ogromna wielkość (co najmniej 200 g), sercowaty kształt i wyjątkowy smak. Owoce wyróżniają się niezwykłymi walorami smakowymi. Mają niewielkie komory nasienne, w całości wypełnione smacznym, aromatycznym miąższem. Miąższ jest bardzo mięsisty, soczysty i słodki. Pomidory tego typu są przeznaczone do spożycia bezpośredniego, nie nadają się zbytnio do obróbki termicznej.
Sakiewkowe (mieszkowe). Jest to w zasadzie podtyp pomidorów bawole serce, charakteryzujący się mocnym pokarbowaniem, przez co owoce przypominają kształtem mieszek czy sakiewkę. Poza odmiennym wyglądem, owoce te mają wszystkie pozostałe cechy charakterystyczne dla typu bawole serce.
am
Cały artykuł jest dostępny we wrześniowym numerze „WiOM – Warzywa i Owoce Miękkie”, a więcej na temat różnych typów owoców pomidora – w numerze październikowym.