Tegoroczny przebieg warunków atmosferycznych nie był zbyt korzystny w pierwszych miesiącach uprawy, w tym okresie zazwyczaj brakuje światła. Za to lipcowa pogoda raczej sprzyja wzrostowi i plonowaniu roślin, ponieważ jak dotąd nie było intensywnych, długotrwałych upałów, które mogłyby niekorzystnie wpłynąć na rośliny i osłabić je. W większości upraw rośliny zostaną ogłowione w pierwszej połowie września, a pomidory będą zbierane do końca października, albo dłużej, zależnie od przebiegu pogody i zdrowotności roślin.
W zależności od rynku zbytu, ogrodnicy decydują się na uprawę odmian pomidorów z różnych segmentów. Niesłabnącą popularnością cieszą się pomidory malinowe. Na krajowych giełdach i rynkach hurtowych oferowane są m.in. pomidory wielkoowocowe (masa pojedynczego owocu wynosi 200–230 g) oraz średnioowocowe (140–160 g), które są ponadto cennym produktem eksportowym. Oddzielny sektor stanowią sieci handlowe – te mają swoją specyfikę i wymagania. Oprócz pomidorów malinowych, typowym produktem „marketowym” są pomidory gronowe (na zdjęciu).
am