Chociaż w 2019 roku polscy rolnicy zebrali o 3 proc. mniej dyń niż w 2018 roku, to powierzchnia uprawy była większa o 6,5 proc. - wynika z danych Eurostatu.
W 2019 roku uprawiano je w Polsce na 1,8 tys. ha. W całej UE powierzchnia uprawy tego owocu wynosi 25 tys. ha. Nasz kraj zajmuje piąte miejsce w rankingu producentów dyń w UE z produkcją w wysokości 68,5 tys. ton.
Eksperci oceniają, że zmieniające się warunki klimatyczne w ostatnich latach mają duży negatywny wpływ na poziom zbiorów dyni i tykw.
Polski eksport dyń stanowi zaledwie 0,2 proc. światowego eksportu, zajmując 25 miejsce.
- Polskie dynie można znaleźć w Niemczech, Belgii i na Słowacji i są to także pierwsze trzy kierunki eksportu polskich dyń - wylicza serwis Freshplaza.com
ksz, oprac. na podst. Freshplaza, BNP Paribas
fot. Katarzyna Wójcik. Tak wygląda pomieszczenie ekspozycyjne u producentów dyń - Błażeja i Filipa Giełdów z Drzonka w województwie wielkopolskim.
Jak wylicza BNP Paribas, państwem o największej produkcji dyni i tykw w 2019 r. była Francja ze swoimi 129,4 tys. t produkcji. Następnie drugie miejsce zajmowała Hiszpania z 129,1 tys. t, a na trzeciej pozycji uplasowały się Niemcy z 86 tys. t dyń i tykw. Na czwartej pozycji znajdowała się Portugalia z prawie 73 tys. t wyprodukowanych dyń.
Warto zauważyć, że w 2019 roku UE sprowadziła z zagranicy 31 tys. t dyń i tykw, 81 proc. więcej niż w 2012 roku. Import pochodził głównie z RPA i Panamy.
Warto zauważyć, że w 2019 roku UE sprowadziła z zagranicy 31 tys. t dyń i tykw, 81 proc. więcej niż w 2012 roku. Import pochodził głównie z RPA i Panamy.
ksz, oprac. na podst. Freshplaza, BNP Paribas
fot. Katarzyna Wójcik. Tak wygląda pomieszczenie ekspozycyjne u producentów dyń - Błażeja i Filipa Giełdów z Drzonka w województwie wielkopolskim.