Produkcja warzyw gruntowych w Polsce w 2020, według GUS, wzrosnąć może o 6 proc. r/r do 4,1 mln t. Niemniej, szacowany wolumen może być o ok. 7 proc. niższy w porównaniu do średniej w latach 2016- 2018 z uwagi na relatywnie niesprzyjające uwarunkowania produkcyjne
Choć poprawa wilgotności gleb w czerwcu przyczyniła się do wzrostu masy warzyw, to deficyt wody w pierwszym okresie wegetacji utrudniał zarówno ich zasiewy, jak też wschody.
Dodatkowo w przypadku pomidorów gruntowych, przymrozki wymusiły konieczność ponownych nasadzeń. Z tego powodu tylko w ich przypadku GUS oczekuje nieznacznego spadku produkcji.
- Największy wzrost oczekiwany jest w przypadku zbiorów cebuli i kapusty (po ok. 8 proc. r/r). Choć ostateczny poziom produkcji warunkowany będzie dalszym przebiegiem warunków pogodowych, to wstępne szacunki pozwalają spodziewać się spadków cen warzyw w kolejnych miesiącach - wyjaśniają eksperci bankowi.
oprac. ksz na podst. AgroNawigator PKO BP