Członkowie Zrzeszenia Producentów Owoców i Warzyw Pomwitrus z Kotlina w 95% produkują rozsadę pomidora sami. – Tegoroczna rozsada jest uwsteczniona w porównaniu z ubiegłoroczną o dwa tygodnie – mówią plantatorzy. Brak słońca, niska temperatura i są efekty – rozsada rośnie słabo – tłumaczą.
Zeszłoroczne zapasy koncentratu są powodem zmniejszenia zapotrzebowania na pomidorowy surowiec przez przetwórnię w Kotlinie aż o połowę. Dlatego Zrzeszenie współpracuje jeszcze z czterema innymi odbiorcami.
W tym roku w celu uporządkowania rynku Rada Zrzeszenia podjęła decyzję o wprowadzeniu nowego systemu dopłat. Przyjęto średni plon pomidora na poziomie 50 t/ha. Każdy plantator ma się zdeklarować, ile wyprodukuje surowca. Na tej podstawie ma zakontraktowaną liczbę hektarów, do której dostanie dopłaty. W zeszłym roku dopłata wynosiła około 3000 zł/ha.
W ubiegłym sezonie członkowie Zrzeszenia otrzymali średnio 44 gr/kg pomidora na przecier, a 48 gr za pomidory do mrożenia. kw