Typowa rotacja
Jedną z głównych zasad prawidłowej rotacji jest unikanie uprawy po sobie na danym stanowisku roślin z tej samej rodziny botanicznej. Z uwagi na wspólne agrofagi i patogeny oraz ryzyko bytowania form przetrwalnikowych w glebie, przerwa między nimi powinna wynosić co najmniej 4 lata. Krótsza lub jej brak może prowadzić do zmęczenia gleby, co ostatecznie wpływa na znaczne obniżenie plonów. Od 2004 r. rotacja upraw jako jedno z zaleceń integrowanej ochrony roślin stała się niejako obowiązkiem. Przy układaniu płodozmianu w pierwszej kolejności należy zatem uwzględnić potrzeby pokarmowe warzyw, dając pierwszeństwo najbardziej wymagającym gatunkom, np. kalafiorowi, brokułowi, kapuście pekińskiej, ogórkowi, dyni i porowi.
Przedwczesna likwidacja
Ustalenie rotacji w normalnych warunkach jest często bardzo trudne. Jednak zdarzają się sytuacje jeszcze trudniejsze. Z uwagi na zmienność warunków pogodowych (przemarznięcia), jak również niszczące działanie wielu czynników chorobotwórczych lub żerowanie szkodników, plantacje czasami muszą być przedwcześnie likwidowane, kiedy zaczęto już stosować określony program ochrony chemicznej.