Kwasy humusowe
Ze względu na tak wczesne sadzenie na polu, temperatura gleby jest niska i nie pozwala na szybki rozwój systemu korzeniowego. Dobrze rozwijające się włośniki są odpowiedzialne za pobieranie składników pokarmowych i budowę masy wegetatywnej. W niskiej temperaturze gleby znacznie utrudnione jest pobieranie fosforu, który odpowiada za przemiany energetyczne w roślinie. Dlatego bezpośrednio przed sadzeniem można podlać rozsadę nawozami zawierającymi duże ilości tego pierwiastka lub zaprawić ją preparatem zawierającym kwasy humusowe. Podlewając rośliny należy zwrócić uwagę, aby nie przekroczyć znacznie dawki zapisanej w etykiecie, ze względu na możliwość zatrzymania wzrostu roślin lub ich całkowitego zniszczenia. Trzeba podkreślić, że każdy produkt stymulujący wzrost w nadmiarze szkodzi.
Śmietka kapuściana
To problem w uprawie nie tylko brokułu, ale wszystkich kapustnych. Na rynku są zaprawy, którymi legalnie mogą być zaprawione nasiona. Działanie takich zapraw wynosi około 8 tygodni. Produkcja rozsady trwa 6–7 tygodni na najwcześniejsze nasadzenia, a śmietki zwykle pojawiają się na początku maja. Wtedy zaprawy już nie chronią. Uprawy okrywane włókniną są zabezpieczone przed nalotem szkodnika z zewnątrz. Jeżeli na polu znajdują się formy przetrwalnikowe śmietki, to po osłonięciu plantacji muchy wylęgają się szybciej niż na plantacji nieokrytej i składają jaja. Nie mogąc odlecieć, niszczą rośliny. To samo dotyczy upraw okrytych włókniną, ale porozrywaną przez przebiegającą zwierzynę.
Część producentów bezpośrednio przed sadzeniem podlewa rozsadę insektycydami zawierającymi substancje fosforoorganiczne. Działają one na szkodniki w glebie tylko wtedy, kiedy pojawia się larwa – substancja aktywna przechodzi w stan gazowy i niszczy je kontaktowo. Należy podkreślić, że substancje fosforoorganiczne działają najlepiej w temperaturze wyższej niż 12–15°C. W kwietniu gleba jest jeszcze zbyt chłodna, aby takie produkty działały. Podlewanie rozsady insektycydami ma sens, kiedy nasadzenia warzyw kapustnych przypadają na trzecią dekadę kwietnia.
Pułapki na śmietkę kapuścianą
Pojawienie śmietki kapuścianej powinno być sygnalizowane za pomocą pułapek zapachowych. Ustawiamy je zaraz po posadzeniu rozsady. Jeżeli odbywa się na początku kwietnia, pułapki powinny być wystawione nie później niż w połowie miesiąca. Umieszcza się je na brzegu pola, zwłaszcza tam, gdzie są zadrzewienia czy naturalne ostoje dla owadów. Do pułapek znajdujących się w głębi pola szkodniki mogą nie dolecieć. W efekcie brzegi plantacji będą już niszczone, a w pułapce nie odłowią się osobniki dorosłe śmietki.
Progiem szkodliwości jest odłowienie średnio dwóch much w ciągu dwóch dni w jednej pułapce.
Jedyną możliwością zwalczania jest podlanie plantacji środkiem fosforoorganicznym tuż przed wylęgiem larw. Przemieszczająca się substancja aktywna niszczy kontaktowo wokół rośliny młode larwy.
Z doświadczeń doradców wynika, że jakiekolwiek opryskiwania plantacji nawet dużymi dawkami cieczy roboczej albo opóźnienie podlewania (po rozpoczęciu żerowania) nie przynoszą wymiernych rezultatów w zwalczaniu śmietki.
Okiem doradcy
W ubiegłym sezonie, w uprawach brokułu, ze względu na przebieg pogody, czyli silne opady deszczu, gleba na polach ulegała zaskorupieniu. Mechaniczne spulchnianie międzyrzędzi, ale nie tak blisko roślin (w odległości 10–15 cm) spowodowało, że owady dorosłe śmietki nie mogły złożyć jaj tuż przy roślinach. Natomiast na plantacjach spulchnianych bardzo blisko roślin, jaja zostały złożone. I do ich zwalczania używano insektycydów.
Ze względu na niesprzyjającą pogodę, zwłaszcza zimne wiatry, wielu producentów zabezpieczało rozsadę przed posadzeniem. Oprysk preparatami zabezpieczającymi wykonuje się przynajmniej na 1 godzinę przed sadzeniem roztworem o stężeniu 1%. Zabezpiecza on rośliny nawet po dobrym zahartowaniu przed niekorzystnymi warunkami panującymi na polu.
W pułapkach zapachowych odławiają się zapłodnione muchy, które znoszą jaja na glebie w pobliżu roślin. W zależności od temperatury po kilku dniach (4–7) z jaj wylęgają się młode larwy i rozpoczynają żerowanie na systemie korzeniowym. Uszkodzone rośliny przestają rosnąć, a w czasie słonecznej pogody więdną i zasychają.Maciej Kania
Źródło: Piotr Borczyński – KPODR w Minikowie