Tak jest w gospodarstwie Marka Roberta z Poniatowa (woj. łódzkie), który uprawą sałat zajmuje się od 15 lat. Pomaga mu w tym syn Marcin. – Przejąłem gospodarstwo po rodzicach. Oni produkowali w szklarni i tunelu foliowym rzodkiewkę i pomidory. Ja postawiłem na sałaty, bo ten rejon też jest znany z jej uprawy – mówi pan Marek. Tunele foliowe zblokowane Haygrove zajmują 1 ha. Wybudowano je 10 lat temu. W nich rośnie sałata masłowa przez cały sezon. Na polu o powierzchni 5 ha prym wiedzie sałata krucha – Ice Circle i Ice Wave (Syngenta) oraz seler naciowy, a także sałata rzymska – w typie midi Actina (Sygenta) i w typie mini Rugbee (Nunhems).
Gotowa rozsada
Pan Marek od początku prowadzenia gospodarstwa kupuje gotową rozsadę w niemieckiej firmie Schwanteland Jungpflanzen.
fot. Marek Robert specjalizuje się w uprawie sałaty od 15 lat.
Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
fot. Marek Robert specjalizuje się w uprawie sałaty od 15 lat.
Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!