StoryEditor

Siew i sadzenie warzyw – czas start!

12.04.2021., 00:00h

W kwietniu zaczyna się wysiew nasion wprost do gruntu, jak również sadzenie rozsady warzyw polowych. Niektórzy zapewne siewy rozpoczęli jeszcze w marcu. Czy to dobrze?

Kontroluj wilgotność

Zwykle pod koniec marca gleba nie jest jeszcze ogrzana do odpowiedniej temperatury, aby zapewnić szybkie i równomierne wschody. Niestety, producenci, zwłaszcza ci, którzy nie mogą nawadniać swoich pól, wysiewają nasiona cebuli czy pietruszki wtedy, kiedy da się uprawić glebę, żeby jak najdłużej była wilgotna. Niestety, wilgotność to nie wszystko. Do kiełkowania i wschodów musi być odpowiednia temperatura. Im gleba chłodniejsza, tym procesy te zachodzą wolniej, a młode rośliny są narażone na choroby grzybowe, powodujące zgorzele siewek.

Nasiona ze względu na brak zarejestrowanych zapraw coraz częściej są sprzedawane niezabezpieczone. Niektórzy rolnicy wysiewają nasiona, zwłaszcza cebuli, nieco głębiej na około 3 cm, co powoduje, że wilgoć jest tam dłużej dostępna i nasiona wschodzą lepiej. Niestety, nasiona umieszczone głębiej wydostają się na powierzchnię gleby dłużej. Należy się uzbroić w cierpliwość. Jeżeli w gospodarstwie jest możliwość nawadniania upraw, to możemy poczekać, aż gleba się ogrzeje i dopiero wtedy przystąpić do uprawy i siewu. Podejrzewam, że w bieżącym sezonie wody na wschody nie zabraknie, ale pogoda może się zmienić, a gleba szybko przeschnąć. Należy kontrolować sytuację.

fot. Borczyński - Zróżnicowane wschody przez niedokładne podlanie deszczownią

Cały artykuł Piotra Borczyńskiego z KPODR 
przeczytasz w kwietniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

22. listopad 2024 04:27