Śmietka kapuściana i chowacz czterozębny powszechnie występują na polach, będąc każdego roku poważnym zagrożeniem dla warzyw kapustnych: kapusty głowiastej i brukselskiej oraz brokułu i kalafiora. Żerują także na chwastach z tej samej rodziny, m.in. rzodkwi świrzepie i starcu zwyczajnym. W ostatnich latach notuje się wzrost szkód wyrządzanych przez oba gatunki na brokule i kalafiorze, szczególnie na średnich i późnych odmianach.
Mimo powszechności występowania, chowacze są wciąż mało rozpoznawalne. Ich larwy są często mylone z larwami śmietki kapuścianej. Właściwa identyfikacja tych szkodników i ich rozróżnienie decyduje o terminie wykonywania zabiegów zwalczania, a także o doborze środków ochrony roślin.
Śmietka kapuściana
Jest muchówką z rodziny śmietkowatych. Owad dorosły to szara mucha, długości do 6 mm, pokryta czarnymi szczecinkami. Larwa (do 7 mm) jest biała, wydłużona, bez wyraźnej segmentacji, ze szpiczastą główką, w której prześwieca czarny chitynowy sztylecik, stanowiący część gębową. Na końcu ciała są widoczne kolczaste wyrostki i dwie ciemne przetchlinki.
prof. Jerzy Szwejda, Skierniewice