Firma Hazera specjalizuje się min. w hodowli odmian cebuli. Oferuje nasiona naturalne, nasiona precyzyjne, a także precyzyjnie podkiełkowane – wszystkie mogą być zaprawione fungicydem oraz w opcji z zaprawą insektycydową.
- W nasionach podkiełkowanych zainicjowane zostały przemiany biochemiczne materiału zapasowego (pobudzenie). Tak przygotowane do szybkiego startu nasiona mają bardzo dużą przewagę nad nasionami niepodkiełkowanymi zwłaszcza w warunkach niższych temperatur - wcześniejsze zasiewy, przedłużające się chłody wiosenne. Dzięki nim w odróżnieniu od zwykłych nasion uzyskujemy znacznie szybsze i bardziej wyrównane wschody, co znacznie ułatwia zwalczanie chwastów - zaznaczył podczas naszego webinarium Wiesław Jakubowski z Hazery.
A ułatwiona walka z chwastami oznacza mniej wypadów, lepsze wyrównanie cebul i w rezultacie wyższy plon handlowy.
Na ten sezon z odmian typu rijnsburger firma proponuje najwcześniejszą Fasto F1 – można ją zbierać w pierwszej połowie sierpnia. Daje wysoki plon jakościowych cebul, twardych i do bardzo długiego przechowywania. Centro jest gotowa do zbioru zaraz po Fasto. Kolejna – Dormo – jedna z najtwardszych odmian na rynku (do wysokiego składowania) nadaje się do najdłuższego przechowywania, a jej łuska jest bardzo mocna.
Nowością jest Paradiso o złotobrązowej łusce, nadaje się w pierwszej kolejności do sprzedaży na rynku warzyw świeżych (worek). W typie amerykańskim nowością jest Prelesco F1 do zbioru po około 110 dniach od wysiewu, polecana także do uprawy z rozsady. Cebule mają wielkość 60–80 mm i jasną mocną jak na ten typ cebuli łuskę. Można je przechowywać do stycznia. Nieco starsza w tym typie jest Rhino. Jest to sprawdzona odmiana do obierania, o mocnym systemie korzeniowym i dająca największe plony dużych cebul. Obie odmiany wyróżniają się wysoką odpornością na jarowizację.
Marta Szyperek
StoryEditor