Członek Zarządu firmy Solana, Robert Roszewski zarekomendował uprawę trzech odmian: Sunshine, Queen Anne oraz Lilly.
Sunshine jest odmianą w typie kulinarnym B – ogólnoużytkowym. Dojrzewa do połowy lipca. Bulwy Sunshine mają kształt podłużno-owalny z płytkimi oczkami. Ziemniaki są łatwe w konfekcjonowaniu i bardzo smaczne. Sunshine doskonale sprawdza się na plantacjach towarowych. Przeciętnie plonuje nawet w granicach 60–70 t/ha.
Queen Anne wyróżnia bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie brutto. Bez nawadniania, w średnich warunkach wilgotnościowych uzyskuje się około 50 t/ha.Odmiana dobrze się przechowuje, zachowując jednocześnie walory smakowe. Odznacza się wysoką odpornością na parcha, a także na infekcje wirusowe, rizoktoniozę, plamistość miąższu i choroby grzybowe. Zawartość skrobi ok.12,5%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie do niskich. Schodzi z pola na przełomie sierpnia i września.
Dobrze już znana i ceniona jest odmiana Lilly. Bardzo szybko tworzy wysoki, dobrej jakości plon handlowy. Plon sięga 70 t/ha. Należy do typu kulinarnego B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Wykazuje wysoką odporność na parch. Ma niskie wymagania glebowe. Wygodna do pakowania – dominuje wśród odmian przeznaczonych do konfekcjonowania.
Cały zapis wystąpienia prelegenta znajdziesz poniżej! Zapraszamy!