W okolicach Luneburga warzywa i truskawki uprawia się na 5 728 ha, w rejonie Weser-Ems na 9 416 ha. Plantacje zlokalizowane wokół miasta Braunschweig mają powierzchnię 1339 ha, a w pobliżu stolicy regionu - Hannoveru - 5 417 ha. Razem daje to około 21 900 ha upraw warzywnych i plantacji truskawek w Dolnej Saksonii.
Uprawą warzyw i truskawek w tym regionie Niemiec zajmuje się 1 149 gospodarstw. Pod uprawę warzyw gruntowych przeznacza się 17 500 ha, a tylko 85 ha na produkcję pod osłonami. Jeśli chodzi o truskawki to "w polu" rosną one na 4 251 ha, a osłonięte na 55 ha.
Warzywa liściowe i łodygowe są uprawiane aż na 8 690 ha, czyli zajmują połowę całkowitej powierzchni. Dominują oczywiście szparagi, pod które przeznacza się około 4 300 ha. Inne gatunki są wysiewane bądź sadzone na znacznie mniejszych areałach: sałata lodowa - 244 ha, szpinak - 285 ha, por - 363 ha.
Powierzchnia upraw warzyw kapustnych wynosi 2 732 ha, a główną rolę odgrywają brokuły - 809 ha i kalafiory 747 ha. Z 15 tys. t zebranego w całych Niemczech jarmużu aż 6 271 t pochodzi z Dolnej Saksonii, a ściślej z regionu Weser-Ems (5 896 t). W 2013 r. zebrano 450 tys. t warzyw w 1000 gospodarstw. Jeśli chodzi o gospodarstwa ekologiczne ich liczba wynosi 151 mogą się one poszczycić łącznymi zbiorami wysokości ponad 30 tys. t uzyskanymi z powierzchni 1 150 ha.
Najważniejszymi kanałami sprzedaży dla niemieckich producentów są: sprzedaż hurtowa oraz bezpośrednio supermarketom. Zagospodarowują oni w ten sposób 40% wszystkich plonów. 1/3 świeżych warzyw trafia do przetwórstwa. Reszta jest sprzedawana bezpośrednio konsumentom. W 2014 r. Niemcy wyprodukowali 2,5 mln t warzyw. Oprócz własnej produkcji nasi zachodni sąsiedzi zaimportowali z krajów trzecich 3,2 mln t warzyw.
Źródło: freshplaza.com