Dla ograniczenia zachwaszczenia niezwykle ważne jest zintegrowanie metod agrotechnicznych, mechanicznych czy fizycznych – przekonywał dr Tomasz Spiżewski z Katedry Warzywnictwa UP w Poznaniu podczas marcowej XXI Konferencji Szparagowej w Nowym Tomyślu. Istotne jest działanie zapobiegawcze, na przykład likwidacja chwastów we wczesnym stadium, zanim rośliny wydadzą nasiona, bowiem ich żywotność u niektórych gatunków może wynosić od kilku do kilkudziesięciu lat. Planując założenie szparagarni należy uwzględnić odpowiednią odległość między rzędami roślin, aby umożliwić w przyszłości odchwaszczanie mechaniczne.
Pozbyć się perzu
Przed założeniem szparagarni szczególne znaczenie ma zwalczenie chwastów wieloletnich, takich jak perz, skrzyp, ostrożeń czy powój. Do walki z uciążliwymi chwastami można wykorzystać już we wcześniejszych uprawach herbicydy dopuszczone do stosowania na przykład w uprawach zbóż lub innych roślin rolniczych czy ogrodniczych, mając na uwadze, że środków do stosowania w już istniejących szparagarniach jest niezbyt wiele.