Historia gospodarstwa rolnego na Białołęce – w północno-wschodniej części Warszawy, sięga połowy XIX w. Najpierw produkowano tu mleko, następnie szparagi. Uprawa tego gatunku jest kontynuowana od ponad 100 lat.
Ludwik Majlert po studiach zajął się nasiennictwem, uprawa warzyw na świeży rynek była wówczas marginalna. – Z czasem okazało, że gleba, na której gospodaruję jest w tak dobrej kondycji, że mogę rozpocząć nawet produkcję ekologiczną. I tak w strukturze upraw zaczęliśmy zwiększać udział warzyw konsumpcyjnych – wyjaśnia właściciel.
Obecnie na 10 hektarach uprawiane są warzywa, przede wszystkim mało znane lub zapomniane. Największą powierzchnię – 2 ha, zajmują szparagi, a także jarmuż (Reflex, Redbor) oraz dynie (ponad 10 odmian). W doborze znajdują się także kukurydza cukrowa, różne rodzaje sałat, radicchio, rzymska mini, endywia, cykoria, rukola, skorzonera, pasternak, fenkuł, karczoch, burak liściowy, kapusta pak choi… Marta Szyperek
Więcej w numerze 3/2016 WiOM, s. 14-17.