Zmiany klimatyczne zachodzące również w Polsce w ciągu ostatnich dziesięcioleci, sprzyjają pojawianiu i rozprzestrzenianiu się nowych gatunków szkodników. Najczęściej pochodzą one z cieplejszych rejonów świata. Zagrażają naszym uprawom warzyw. Jednym z takich gatunków jest tarczówka zielona – potencjalny szkodnik pomidorów i papryki. Pluskwiak ten jest uznawany za gatunek inwazyjny i za jeden z najważniejszych ekonomicznie przedstawicieli pluskwiaków różnoskrzydłych.
Jest już u nas
Tarczówka zielona (Nezara viridula) jest pluskwiakiem (Hemiptera) z rodziny tarczówkowatych (Pentatomidae). Pochodzi z klimatu tropikalnego i subtropikalnego. W Europie po raz pierwszy stwierdzono jej obecność we Włoszech w roku 1998, a od roku 2001 jest notowany w Bułgarii, na Węgrzech, w Szwajcarii, Rumunii, Słowacji i Holandii. Najwięcej szkód wyrządza w uprawach warzyw pod osłonami, m.in. w pomidorach i papryce. Pojawienie się tarczówki zielonej w Polsce jest sygnałem do dokładnej obserwacji roślin uprawianych pod osłonami, zwłaszcza w południowej części kraju. Owad dorosły może pokonywać duże dystanse, dlatego istnieje znaczna możliwość szybkiego rozprzestrzenienia się na nowe tereny.