Jak podaje GUS, od lipcowego szacunku warunki meteorologiczne dla uprawy warzyw gruntowych były bardzo zróżnicowane, w zależności od rejonu kraju, jednak na ogół korzystne. Na przeważającym obszarze zanotowano dostateczne opady deszczu oraz temperaturę powietrza sprzyjającą plonowaniu, jednak w północno-zachodniej części kraju wystąpił nadmiar opadów, a wiele plantacji warzyw zostało podtopionych. Z kolei w rejonie południowo-wschodniej Polski zanotowano brak dostatecznej ilości wilgoci w glebie, co może mieć wpływ na obniżenie potencjalnego plonowania warzyw kapustnych i korzeniowych. Na ogół jednak warunki atmosferyczne były sprzyjające dla wzrostu i rozwoju tej grupy warzyw, a ilość opadów wystarczająca. Niedostateczne nasłonecznienie nie sprzyjało natomiast plonowaniu warzyw ciepłolubnych (pomidorów, ogórków i papryki) oraz dosuszaniu cebuli, co może przyczynić się do wystąpienia większych strat w trakcie jej przechowywania.
Tegoroczną łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się, podobnie jak w szacunku wstępnym, na około 4,5 mln t, tj. na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego. Problemem może być jedynie sprzęt warzyw odmian późniejszych, z uwagi na występujące w wielu rejonach długotrwałe opady deszczu powodujące podtopienia plantacji.
Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na około 1 mln t, a kalafiorów na 235 tys. t. Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie 655 tys. t, zbiory marchwi szacuje się na ponad 810 tys. t, natomiast buraków ćwikłowych na ok. 330 tys. t. Tegoroczna produkcja ogórków została wyszacowana na niespełna 245 tys. t, a pomidorów na ponad 250 tys. t. Zbiory pozostałych gatunków warzyw łącznie przewiduje się na poziomie zbliżonym do wstępnego szacunku, tj. na blisko 980 tys. t, przy czym produkcja warzyw z grupy pozostałe z roku na rok jest coraz większa.
am
Źródło: GUS