Symptomem tej choroby jest brzegowe zamieranie blaszek liściowych, które znacząco obniża wartość handlową plonu. Dysfunkcje te są między innymi wynikiem zakłóconego pobierania wapnia, bądź też deficytu tego pierwiastka w glebie. W tym roku, z uwagi na niekorzystne warunki meteorologiczne, czyli susze atmosferyczną i glebową problem ten dotknął większość regionów Polski, w efekcie uprawy roślin kapustnych są wyjątkowo narażone na pojawienie się TIPBURN.
Niedostatek wody negatywnie oddziałuje na efektywność pobierania składników pokarmowych z podłoża i bezpośrednio przyczynia się do powstawania zaburzeń fizjologicznych. Warunki atmosferyczne ograniczające transpirację (zamykanie się aparatów szparkowych, by nie dopuścić do nadmiernego spadku turgoru), a tym samym zmniejszające intensywność biernego transportu wapnia wraz z przepływem wody w roślinie hamują transport wapnia. Ograniczenie transpiracji w nocy poprawia skuteczność przemieszczania się wapnia ze starszych liści do młodszych. W uprawach polowych sposobem regulowania wilgotności jest lokalizowanie upraw w pobliżu zbiorników wodnych, czy też w naturalnych obniżeniach terenu, gdzie w nocy powietrze jest bardziej wilgotne niż w ciągu dnia.
W warunkach wysokiej temperatury i deficytu wody w podłożu, zalecane jest regularne nawadnianie uprawy, co zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń. W uprawie kapusty pekińskiej, utrzymywanie odpowiedniej wilgotności gleby jest konieczne przez cały okres wegetacji. Przy braku opadów, nawadniać powinno się je często, co 4-5 dni, niewielkimi (10-15 mm) dawkami wody.
eg