Oto kilka faktów związanych ze składnikami pokarmowymi i ich pobieraniem przez rośliny:
- roślina jest zbudowana w 45% z węgla (C), w 45% z tlenu (O2) i w 5% z wodoru (H), resztę, około 5%, stanowią makro– i mikroskładniki,
- składnik pokarmowy – pierwiastek chemiczny, jest niezbędny dla wzrostu (fazy wegetatywnej) i rozwoju (fazy generatywnej) roślin,
- każdy składnik pokarmowy jest tak samo ważny,
- roślina pobiera substancje mineralne (formę jonową), a nie organiczne,
- Prawo Shelforda – zarówno niedobór jak i nadmiar czynnika wpływa hamująco na rozwój organizmu,
- im roślina ma mniejszą masę, tym ma mniejsze wymagania pokarmowe,
- im wyższa temperatura podłoża, tym składniki lepiej się rozpuszczają i są lepiej dostępne,
- tlen w glebie jest potrzebny do wytworzenia energii niezbędnej do pobrania składników pokarmowych; mk