Wiele składowych trudnego sezonu
Miniony sezon truskawkowy zostanie zapamiętany jako bardzo trudny, w dużej mierze z powodu pogody, która zaburzała normalny rozwój truskawek. Początek wegetacji to zimna i ekstremalnie sucha pogoda wiosną. Oprócz tego w pierwszej dekadzie maja w wielu rejonach kraju kilkakrotnie wystąpiły przymrozki, uszkadzając miejscami znaczny procent kwiatów. Wszystko to razem oznaczało znaczny stres dla roślin i obniżenie ich kondycji zdrowotnej.
Przemarznięte kwiaty
Konieczne więc było w tym okresie kilkakrotne zastosowanie biostymulującego nawożenia wspomagającego procesy wzrostu i rozwoju. Niestety, nawozy podawane posypowo były długo niedostępne dla roślin na plantacjach nienawadnianych. W tej sytuacji należało zintensyfikować nawożenie dolistne. Bardzo wskazana w tym roku była aplikacja nawozów dolistnych na bazie alg morskich (np. Maral), nawozów zawierających tytan i krzem (np. ASX Tytan Plus, ASX Krzem Plus), a także znanego już od lat biostymulatora Asahi. Zdecydowanie lepiej radziły sobie plantacje fertygowane, bo nawozy podawane z wodą były szybko dostępne dla roślin.
Bardzo suchy kwiecień uniemożliwiał także aplikację herbicydów doglebowych (jeśli nie były zastosowane jesienią) i herbicydów pobieranych przez liście i korzenie, np. Beetup Trio 180 SC czy Goltix Compact 90 WG.
Suchy początek maja
Antraknoza i szara pleśń
Szara pleśń
Na plantacjach odmian wrażliwych na antraknozę (Rumba, Camarosa, Elsanta, Pegasus, Syriusz, Florence, odmiany powtarzające np. Eve 2, Elita, Aromas, Albion i Diamante) i na porażonych antraknozą w poprzednim sezonie, zabiegi chemiczne powinny być wykonywane zapobiegawczo od początku kwitnienia nawet co 5 dni – do końca fazy dojrzewania owoców (kierując się tylko karencją). Niestety, polecane są tylko 4 fungicydy: Nordox 75 WG, Luna Sensation 500 SC, Switch 62,5 WG i Scorpion® 325 SC (poza rejestracją chorobę ogranicza także Signum 33 WG), a tylko dwa z tych zarejestrowanych zwalczają jednocześnie szarą pleśń, która równolegle zagrażała roślinom.
Antraknoza truskawki
Niestety, w tym gorącym i bardzo mokrym okresie wielu producentów prowadziło standardową ochronę, nieadekwatną do występującego w maju bardzo dużego zagrożenia ze strony chorób.
Taniej i efektywniej
Nowe zagrożenia entomologiczne
W przypadku przędziorków najlepsze efekty zwalczania dają zabiegi wiosenne, przed kwitnieniem. Jeśli producent nie zabezpieczył odpowiednio plantacji w tym okresie, szkodniki wystąpiły w dużym nasileniu latem i musiały być zwalczane przed zbiorem owoców, a także/lub po ich zakończeniu, aby nie dopuścić do zniszczenia liści i znacznego osłabienia roślin. Jeśli przeoczy się ten problem, rośliny słabiej rosną, tworzą mniej pąków kwiatowych i rozłogów/sadzonek, co może wpłynąć także na znaczne obniżenie mrozoodporności roślin.
Niestety, oprócz przędziorków na plantacjach truskawek pojawiły się nowe szkodniki. Według prof. Łabanowskiego z IO w Skierniewicach na plantacjach truskawek występują dwa gatunki wciornastków, częściej tytoniowiec, rzadziej różówek. Ich presja może wzrosnąć, jeśli w pobliżu plantacji są uprawiane np. rośliny cebulowe, kapustne.
Do zwalczania wciornastków i mączlika wiciokrzewowego polecane są: preparat biologiczny, bakteryjny – Naturalis, Limocide na bazie olejku pomarańczowego i preparaty działające fizycznie np. na bazie związków silikonowych, np. Next Pro. Do zwalczania mączlika dodatkowo można zastosować Sivanto Prime, a na wciornastka także Spin Tor 240 SC.
Uszkodzenia owoców przez wciorniastki
Limocide jest także fungicydem (działanie grzybobójcze na mączniaka prawdziwego truskawki polega na wysuszeniu ścian komórkowych grzybni i zarodników).
Narasta też zagrożenie ze strony szkodników glebowych – pędraków i opuchlaków. Trzeba wiedzieć, że są już dostępne rozwiązania biologiczne – preparaty na bazie nicieni, np. Larvanem/Entonem.
Ekstremalnie gorąca i sucha pogoda była również niekorzystna w okresie dorastania, dojrzewania i zbiorów truskawek. Zbiory były przyspieszone i znacznie skrócone. Owoce szybko dojrzewały, a nie dorastały, szybciej ulegały też zmianom enzymatycznym. Tak więc na wielu plantacjach plony były niższe niż szacowano.