Maria Hirowska, opiekun upraw i produktów w Folwarku Wąsowo zdradzi Wam wypróbowane w gospodarstwie metody ochrony przed chorobami i szkodnikami oraz opowie o uprawie buraka, ogórka i ziemniaka w systemie ekologicznym. Przedstawi również etapy budowania marki Folwarku Wąsowo.
W naszym studio gościmy też Jolantę i Piotra Woźnickich z Sątyrza Pierwszego (woj. zachodniopomorskie). Ich gospodarstwo liczące ponad 200 ha jest certyfikowane od 2006 roku, warzywa rosną aż na 50 ha. Rolnicy podzielą się z Wami wiedzą i doświadczeniem w uprawie ekologicznych warzyw na takim areale. Opowiedzą także o sposobach zagospodarowywania i sprzedaży swoich produktów.
Aktualne możliwości ekologicznej ochrony warzyw przedstawi zaproszona do studia prof. Jolanta Kowalska z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu – ekspert w dziedzinach biologicznych i prośrodowiskowych metod ochrony upraw i rolnictwa ekologicznego.
Z kolei Dariusz Kacprzak z PNOS Ożarów przedstawi kolekcję odmian warzyw nadających się do produkcji ekologicznej, a o kwestii certyfikacji rolnictwa ekologicznego opowie Łukasz Kozak z Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji.
Zapraszamy do oglądania Konferencji poniżej!