Korzeń spichrzowy buraka ćwikłowego pozostaje nadal w naszych szerokościach geograficznych głównym surowcem do pozyskiwania betaniny.
Szczególnie dzięki zawartości barwników betalainowych, wśród których największe znaczenie ma betanina, burak ćwikłowy znajduje się w pierwszej dziesiątce warzyw o najsilniejszym działaniu prozdrowotnym: przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym i przeciwwirusowym oraz właściwościach chemoprofilaktycznych (pozytywny wpływ na metabolizm, układ krążenia i zdrowie przewodu pokarmowego).
Zalety braku toksyczności, działania mutagennego, reakcji alergicznych, innych skutków ubocznych, spowodowały, że pozyskiwana betanina znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym do barwienia jogurtów owocowych, lodów, dżemów, gum do żucia, sosów i zup, pod kodem E-162. Z powodzeniem więc wpisuje się w światowe trendy rezygnacji z barwników sztucznych.
W ostatnim czasie FDA (Agencja Żywności i Leków) zmniejszyła liczbę dopuszczonych barwników syntetycznych z 700 do 7.
Cały artykuł przeczytasz w lutowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Zalety braku toksyczności, działania mutagennego, reakcji alergicznych, innych skutków ubocznych, spowodowały, że pozyskiwana betanina znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym do barwienia jogurtów owocowych, lodów, dżemów, gum do żucia, sosów i zup, pod kodem E-162. Z powodzeniem więc wpisuje się w światowe trendy rezygnacji z barwników sztucznych.
W ostatnim czasie FDA (Agencja Żywności i Leków) zmniejszyła liczbę dopuszczonych barwników syntetycznych z 700 do 7.
Cały artykuł przeczytasz w lutowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!