Nawóz dolistny
Calibre™ to nowe, całkowicie naturalne, dolistne rozwiązanie nawozowe. Pierwotnie pozyskane z unikatowych złóż naturalnych, Calibre™ jest efektem innowacyjnego, wysoce technologicznego, procesu mikronizacji czystych minerałów. Cząsteczki nawozu mają niespotykanie mały, mikroskopijny rozmiar, dzięki czemu są doskonale pobierane i precyzyjnie przyswajane przez rośliny – jak w naturze. Mikronizacja cząsteczek oznacza precyzyjny dobór dawki, bez ryzyka fitotoksycznosci. Ponadto, prostota i ekonomia stosowania czynią Calibre™ naturalnym wyborem w uprawach wielu roślin. Nawóz został umieszczony w wykazie nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod nr NE/471/2019.
Rola wapnia w roślinie
- istotna rola w procesach podziałów mitotycznych przy wzroście i różnicowaniu komórek (kluczowe w rozwoju systemu korzeniowego i włośników);
- funkcje w gospodarce hormonalnej i enzymy oddechowe;
- wraz z jonami potasu reguluje pracę aparatów szparkowych – racjonalną politykę wodną rośliny (transpirację);
- budowa ścian komórkowych: wraz z pektynami i celulozą zwiększa ich stabilność i wytrzymałość dając odpór atakom patogenów (np. grzybów pasożytniczych);
- naturalnie stymuluje i wydłuża fotosyntezę – rośliny później się starzeją;
- odpowiada za jędrność i trwałość owoców, zapobiegając chorobom przechowalniczym.
Wpływ nawozu Calibre™ na rośliny
- poprawia jędrność i jakość plonu;
- zwiększa zawartość suchej masy płodów;
- intensyfikuje procesy rozwojowe i rewitalizuje rośliny;
- podnosi ich fizjologiczną odporność na czynniki stresowe;
- naturalnie stymuluje i wydłuża fotosyntezę.
Skład (%):
- CaCO3: 96,03 (w tym CaO: 53,78);
- SiO2: 2,56;
- MgCO3: 0,61;
- FeO3: 0,05.
Jak stosujemy Calibre™?
- owoce miękkie (truskawki, maliny, borówki, porzeczki): 3-4 zabiegi (faza pąka, początek kwitnienia, zielone owoce, przed zbiorem na dojrzałe owoce);
- warzywa kapustne, sałata: 3 zabiegi w okresie wiązania główek;
- pomidor, papryka, ogórek: 3 zabiegi (pąk kwiatowy, pełnia kwitnienia, po wytworzeniu owoców).
Dawkowanie: Podstawowa dawka: 0,3 % (300 g/100 l wody) co 10-14 dni. Stosować w pochmurne i wilgotne dni. Zaleca się aplikować rano lub późnym popołudniem.
Maciej Kania
Źródło: mat. prasowe