StoryEditor

Warzyw więcej o 17%

21.10.2016., 10:46h
Tegoroczne zbiory warzyw 17 %, wyższe niż przed rokiem, szacuje Główny Urząd Statystyczny. Zwiększona produkcja dotyczy wszystkich gatunków. Sprawdź jakie będą plony w skali kraju.

Na koniec września Główny Urząd Statystyczny opublikował „Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w roku 2016”. Wynika z niego, iż tegoroczne zbiory ziemniaków oszacowano na około 8,3 mln ton to jest o około 31% więcej wobec danych za zeszły rok. Plony ziemniaków z 1 ha oszacowano na 25,9 t, a łączna powierzchnię upraw na 0,3 mln ha.

Na koniec września bieżącego roku prognoza dotycząca polskiej produkcji warzyw gruntowych to około 4,4 mln ton czyli o blisko 17% więcej niż w roku poprzednim. W porównaniu do słabych zbiorów z roku 2015, przewiduje się zdecydowany wzrost produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, a największy wzrost produkcji przypadnie warzywom kapustnym i ogórkom. Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na ponad 1,0 mln ton (+17% wobec roku poprzedniego), a kalafiorów na 236,0 tys. ton ( blisko 22% więcej). Zbiory ogórków zostały ocenione na 263,0 tys. ton (+19%), a pomidorów na 260 tys. ton (+ 10%). Produkcja marchwi to około 786,0 tys. ton (+16%), a buraków ćwikłowych około 346,0 tys. t (+17%). Zbiory cebuli przewiduje się na poziomie blisko 630,0 tys. ton (+15,0%), a produkcję pozostałych gatunków warzyw łącznie oszacowano na poziomie około 886,0 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

23. listopad 2024 04:28