W tej edycji uczestniczyło kilkudziesięciu pracowników, doradców firmy, gdyż poletka doświadczalne to doskonałe miejsce do wymiany wiedzy.
Doświadczenia mają na celu pokazanie technologii nawożenia w różnych gatunkach z wykorzystaniem stałych produktów w portfolio firmy oraz nowych, testowanych. Są uzupełnione także o nawozy z innych firm.
– Chcemy także pokazać nowym doradcom firmy jak wygląda sposób nawożenia od początku uprawy, na czym się skupiać, co brać pod uwagę – mówił Karol Majchrowski. Bo każdy rok jest inny – ten jest deszczowy, 2019 r. był suchy. W ubiegłym roku w czerwcu spadło tutaj 6,5 l wody na 1 m2, a dni z temperaturą powyżej 32°C było aż 14.
– Chcemy także pokazać nowym doradcom firmy jak wygląda sposób nawożenia od początku uprawy, na czym się skupiać, co brać pod uwagę – mówił Karol Majchrowski. Bo każdy rok jest inny – ten jest deszczowy, 2019 r. był suchy. W ubiegłym roku w czerwcu spadło tutaj 6,5 l wody na 1 m2, a dni z temperaturą powyżej 32°C było aż 14.
W tym roku kombinacje nawozowe testowane są dla 6 gatunków – cebuli, buraka ćwikłowego, kapusty białej, marchwi, ogórka i ziemniaków. Programów nawożeniowych jest 5 dla każdej uprawy. Na poletkach można było zauważyć już różnice między odmianami i kombinacjami, jednak z ostatecznymi wnioskami trzeba poczekać do jesieni. Po zbiorach, zważonym plonie będzie można ocenić ten sezon.
msz