Chrzan japoński (Wasabia japonica Miq. Matsumara), zwany też potocznie wasabi, pochodzi z Japonii i to tam najwięcej na świecie się go uprawia. Jest również uprawiany w innych krajach na Dalekim Wschodzie, m.in. w Korei, Chinach (na łącznej powierzchni przekraczającej 13 tysięcy hektarów) i na Tajwanie oraz w Nowej Zelandii, Kanadzie i Wielkiej Brytanii.
Jest to warzywo przyprawowe, znacznie ostrzejsze od popularnego u nas chrzanu, dodawane się do bardzo wielu potraw, m.in. do sushi i sashimi. Jego właściwości przeciwbakteryjne niwelują ryzyko zatruć pokarmowych, maskują rybi zapach i poprawiają ostateczny smak całej potrawy (również mięs i sosów).
Jak kapusta i chrzan
Gatunek ten należy do rodziny kapustowatych podobnie jak chrzan, kapusty, jarmuż i brokuł. Chrzan japoński jest warzywem wieloletnim.
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!