W niektórych rejonach pierwsze szparagi pojawiły się już na początku lutego. Wraz z początkiem marca oczekiwany jest szybki wzrost karp, co zaowocuje wysoką podażą szparagów na francuskim rynku. Producenci zrzeszeni w French Asparagus Association liczą, że ich tegoroczne zbiory wyniosią 4,3 tys. ton. W zeszłym sezonie udało im się zebrać 3,7 tys. ton z powierzchni 780 ha.
Na płd-zach kraju pierwsze plony zebrano na początku lutego, co oznacza przyśpieszenie o 3 tygodnie w porównaniu z normalnym rokiem. Wypustki są wysokiej jakości, ich zbiory potrwają do końca marca.
W płd-wsch Francji, początek głównego sezonu przewiduje się na pierwsze dni marca, choć szparagi w niektórych rejonach zbierane są już od połowy lutego. W tej części kraju wegetacja tego warzywa jest przyśpieszona o 15-21 dni.
W dolinie Loary pierwsze szparagi, pochodzące spod osłon, pojawią się prawdopodobnie w połowie marca. Na wypustki z gruntu trzeba będzie czekać w tym regionie do początku kwietnia.mk
Źródło: freshplaza.com