Zgonie z szacunkowymi obliczeniami w Bawarii należy spodziewać się plonów poniżej średniej, która wynosi 394 dt/ha.
Bawarski Państwowy Instytut Rolnictwa podaje następujące informacje:
- ziemniaki stołowe osiągają średnio 358 dt/ha;
- ziemniaki przetwórcze 330 dt/ha.
Ponadprzeciętna zawartość skrobi
Średnia zawartość skrobi wynosi 14%, w przypadku ziemniaków stołowych. Jeżeli mówimy o ziemniakach na przetwórstwo jest to wartość 18%.
Rentowność handlowa ziemniaków
Biorąc pod uwagę zysk brutto oszacować można rentowność handlową.
- Średnio 336 dt/ha dla wszystkich próbek;
- 345 dt/ha dla ziemniaków stołowych
- natomiast dla przetwórczych – 318 dt/ha.
Najlepsze wyniki uzyskano w rejonach, gdzie odnotowano większe opady, czyli w Dolnej Bawarii oraz Górnej Bawarii.
- Już od kwietnia rok charakteryzował się niewielkimi opadami deszczu. Ponadto było znacznie więcej gorących dni niż w poprzednich latach, co doprowadziło do tego, że rośliny ziemniaka zatrzymały wzrost i utrzymywały tylko awaryjne dostawy - mówi dr Maria Linderer z Instytutu Ekonomiki Żywności i Rynków LfL. - Szczególnie dotkliwie ucierpiały frankońskie okręgi administracyjne i Górny Palatynat. Południowa Bawaria odnotowała znacznie więcej opadów w porównaniu z północną Bawarią. W porównaniu z poprzednimi latami opady były tu również znacznie niższe.
Zyskały ziemniaki posadzone wcześniej
Znacznie lepszy plony osiągają te ziemniaki, które zostały posadzone wcześniej, ze względu na zapasy wody, które znajdowały się w glebie.
fot. Envato.elements